ZNAČAJ NAVODNJAVANJA


Voda je od najvećeg značaja za pravilan razvoj biljke i samim tim zadatak navodnjavanja bi bio da regulište neophodan vodni, toplotni, vazdušni, mineralni  režim zemljišta tj. Da obezbedi odlične uslove za rast i razvoj biljaka.
Navodnjavanjem poboljšavamo prirodne uslove, vodne i zemljišne uslove ali i poboljšanje fizičkih i hemijskih svojstava zemljišta. Na rekama, jezerima se podižu stanice sa pumpama.
Navodnjavanje zemljišta dovodi do povećanja vlažnosti zemljišta u toku godine, promene radijacionog bilansa i sniženjenja temperature. Navodnjavanje je najintezivnije  u letnjem periodu i tada vlaženje zemljišta izaziva povećanje vlažnosti vazduha. Sve ovo dovodi do sniženja temperature. Prilikom stalnog vlaženja temperatura zemljišta postaje niža od temperature vazduha. Na zemljištu koje se ne navodnjava vlažnost je do dva metra dubine skoro ujednačena, dok je kod zemljišta koje se navodnjava vlažnost najveća na površini pa sa visinom opada. Navodnjavanje se koristi i kao sredstvo za zaštitu od mrazeva u jesen i proleće, jer se navodnjavanje unosi i toplota. Navodnjavanje u sušnom periodu nadoknađuje deficit vode u vegetacionom periodu i utiče na faktore koji su važni za rast biljaka. Voda ima veoma veliki uticaj na rast biljaka. Za kvalitetan rod i planiran prinos potrebno je obezbediti optimalne količine vode. Za rast biljaka veoma su važni i toplota, svetlost a i agrotehničke mere. Ukoliko se zalivanje sprovodi pravilno i zajedno sa drugim agrotehničkim merama, postižu se najbolji rezultati.




Коментари

Популарни постови